- En
- Ru
- Uz
Мартышка Бразза
Tabiiy areali - Markaziy Afrika. Kichik oilaviy guruh tashkil etib bitta erkak boshqaradi, bundan shu lashkar urg'ozboshi o’zi urg'ochilaridan ikki baravar katta. Misol uchun urg’oz vazni 7,5 kg gacha bo’lsa urg'ochilarni - 4,5 kggacha ma’lum. Maymunlar ko'p vaqti daraxt o’stida o'tkazadi. Urug'i, daraxt bargi, meva va hasharotlar bilan oziqlanadi. Shuningdek, yana yosh jo'jalar, qushlarning tuxumlari va mayda sudraluvchini eyishadi. Homiladorlik 5 - 6 oy davom etadi, ushandan faqat 1ta maymunbola tug'iladi. 3 - 5 yoshida jinsiy voyaga erishadi. Tutqunlikda umr ko'rish davomiyligi 30 yilgacha. Xalqaro qizil kitobga kiritilgan.
Обитают в Центральной Африке. Живут небольшими семейными группами, возглавляемыми одним самцом, который почти в два раза крупнее самок и весит до 7,5 кг (самки - до 4,5). Большую часть времени мартышки проводят на деревьях, питаясь семенами, листьями, плодами и насекомыми. Поедают также птенцов, птичьи яйца и мелких рептилий. Беременность длится 5 - 6 месяцев, рождается 1 детеныш. Половой зрелости молодые достигают в возрасте 3 - 5 лет. Продолжительность жизни в неволе - до 30 лет. Вид внесен в Международную Красную Книгу.
They inhabit Central Africa. They live in small family groups led by a single male, who is almost twice the size of the females, weighing up to 7.5 kg (females up to 4.5 kg). Monkeys spend most of their time in trees, feeding on seeds, leaves, fruits, and insects. They also eat chicks, bird eggs, and small reptiles. Pregnancy lasts 5 – 6 months, and usually one infant is born. Young reach sexual maturity at 3 – 5 years of age. In captivity, they can live up to 30 years. The species is listed in the International Red Book.



