Журавль Даурский

Antigone (Grus) vipio
Класс:
Птицы
Отряд:
Журавлеобразные
Семейство:
Журавлиные
Род:
Журавли

Xitoyning shimoli-sharqida, Mo‘g‘ulistonning shimoli-sharqida, Baykal ortida yashovchi, turnalar oilasiga mansub, qanotlari yoyilishi 2 m gacha va og‘irligi 6 kg gacha bo‘lgan yirik qush. Botqoqlashgan dasht va o‘rmonlarda, o‘tli botqoqliklarda, qamishzorlarda, daryo va ko‘l vodiylarida yashaydi. Daur turnalari hammaxo‘r. Ularning asosiy ozuqasi suv o‘simliklarining ildizpoyalari va novdalari, boshoqli o‘simliklar, hasharotlar va ularning lichinkalari, baliqlar, krevetkalar, mayda umurtqasizlar va kemiruvchilar, boshqa qushlarning tuxumlari va bolalarini iste’mol qilishi mumkin. Uya quruq o‘t va shox-shabbalardan yerga quriladi. Har bir juftlikning individual maydoni 3-4 kv.m. Urg‘ochisi 2 ta tuxum qo‘yadi. Inkubatsion davri taxminan 1 oy. Yosh individlar 2,5 oyligida ucha boshlaydi, 3-4 yoshida jinsiy voyaga yetadi. Xalqaro Qizil kitob va Rossiya Qizil kitobiga kiritilgan. Tabiatda hayot davomiyligi 20-30 yil, tutqunlikda 50 yilgacha.

 

Крупная птица с размахом крыльев до 2 м и весом до 6 кг семейства журавлей, обитающая в северо-восточном Китае, северо-восточной Монголии, Забайкалье. Обитает в заболоченных степях и лесах, травяных болотах, тростниковых зарослях, долинах рек и озер. Даурский журавли всеядны. Их основной пищей являются корневища и побеги водных растений, злаки , насекомые и их личинки, рыбы, креветки, мелкие беспозвоночные и грызуны, могут поедать яйца и молодь других птиц. Гнезда строят на земле из сухой травы и веток. Индивидуальная территория каждой пары 3-4 кв. м. Самка откладывает 2 яйца. Инкубационный период примерно 1 месяц. Молодые особи начинают летать в возрасте 2,5 месяцев, половозрелость наступает в 3-4 года. Вид занесен в Международную Красную Книгу и Красную Книгу России. В природе продолжительность жизни составляет 20-30 лет, в неволе до 50 лет.

 

A large crane species with a wingspan of up to 2 m and a weight of up to 6 kg, found in northeastern China, northeastern Mongolia, and Transbaikalia (Russia). It inhabits marshy steppes and forests, grassy wetlands, reed thickets, and river or lake valleys. The Daurian crane is omnivorous, feeding mainly on rhizomes and shoots of aquatic plants, grasses, insects and their larvae, fish, shrimp, small invertebrates, and rodents, and may also consume eggs and chicks of other birds. Nests are built on the ground from dry grass and twigs. Each pair maintains an individual territory of 3–4 m². The female lays 2 eggs, with an incubation period of about one month. Young birds begin to fly at around 2.5 months, and reach sexual maturity at 3–4 years of age. This species is listed in both the International Red Book (IUCN Red List) and the Red Book of Russia. Its lifespan is 20–30 years in the wild and up to 50 years in captivity.

ПОХОЖИЕ ЖИВОТНЫЕ

Японский журавль
Grus japonensis
Стерх, или Белый Журавль
Grus leucogeranus
Венценосный журавль
Balearica pavonina
Красавка
Anthropoides virgo